Barnhörlurar – Bäst i test 2021

Vi har testat fram de bästa barnhörlurarna

Barn är det omtåligaste vi har och vi vill såklart alltid försöka skydda dem efter bästa förmåga. Det gäller även deras öron och valet av barnhörlurar.

Ett par barnhörlurar förväntas va gjorda i giftfria kvalitetsmaterial, ha volymbegränsande egenskaper och se tillräckligt coola ut designmässigt.

Med de förutsättningarna har vi sållat fram 5 par som vi tycker är bättre än alla andra vi testat. För att få fram en vinnare har jag, Christian Eriksson, mångårig ljudrecensent, analyserat hörlurarna på följande punkter:

 • Materialval
 • Volymbegränsning
 • Ljudkvalitet
 • Design
 • Komfort

Varje hörlur har testats fysiskt i en isolerad ljudstudio.

Nu till testresultaten:

Bäst i test – JBL JR310BT

JBL är erfarna när det kommer till hörlurar, och det märks. Bra funktioner, god kvalitet och olika färgval gör JBL JR310BT till testvinnare.

Bästa budget – Andersson BHO-1100

Andersson BHO-1100 har alla funktioner som JBL JR810 har, men känns aningen sämre kvalitetsmässigt. Allt inräknat en väldigt prisvärd barnhörlur.

Redaktionens bäst i test för barnhörlurar: JBL JR310BT

JBL, som ägs av Harman/Kardon, har skapat ljudprodukter sen 40-talet och det märks även i barnhörlurskategorin. Till ett bra pris har man fått in god byggkvalitet i giftfri plast och sköna öronkuddar, med smarta funktioner som volymbegränsning (85 decibel), snabbladdning och mikrofon. Det här är ett par hörlurar som barnen kan använda på ett säkert sätt under längre perioder, utan att det skaver mot öron eller huvud.

Snabbfakta

 • Säker volymbegränsning på 85 decibel
 • Säkra materialval
 • Hög komfort & vikbara för enkel förvaring
 • Bra ljudkvalitet
 • Trådlösa (bluetooth)
 • Lång batteritid (30 timmar)
 • Finns i två färgkombinationer
 • USB-C-laddkabel medföljer

Köpargument

Om du letar efter ett par välbyggda trådlösa hörlurar i fin design och bra komfort, till ett rätt vettigt pris, är det här hörluren du ska välja till ditt barn. Det bästa av det mesta.

Motargument

Jag har svårt att hitta ett bra motargument till de här barnhörlurarna. Det skulle vara att det går att få fatt i ett par rätt bra hörlurar till ännu lägre pris, till exempel via Andersson BHO-1100.

Bästa budgethörlurarna: Andersson BHO-1100

Andersson, som är Netonnets egna varumärke, har med BHO-1100 producerat en väldesignad barnhörlur med alla väsentliga funktioner ett barn kan tänkas behöva. Här får du volymbegränsning på 85 decibel, säkra materialval, OK komfort och OK ljudkvalitet.

Det kanske allra bästa är att ditt barn kan nyttja hörlurarna i 35 timmar mellan laddningarna – imponerande!

Dessutom har den en vikbar design för enkel förvaring.

Allt som allt väldigt mycket barnhörlur för pengarna.

Kommer i ljusrosa/turkos, röd/blå samt svart.

Snabbfakta

 • Säker volymbegränsning på 85 decibel
 • Giftfria materialval
 • Helt OK komfort
 • OK ljud
 • Stöd för trådlöst lyssnande via bluetooth (och AUX-kabel ingår om man hellre lyssnar via kabel)
 • Lång batteritid (35 timmar)
 • Finns i tre färger
 • USB-C-laddkabel medföljer

Köpargument

BHO-1100 har allt ett barn kan tänkas behöva i hörlursväg. Bluetooth, olika färger att välja bland, lång batteritid, komfort och volymbegränsning. Köp de här om du vill testa och se hur ditt barn kommer använda ett par hörlurar, eller om du bara vill köpa en bra hörlur till ett bra pris.

Motargument

Om ditt barn sitter med hörlurarna på väldigt länge (säg 2-3+ timmar i sträck), kan det vara klokt att gå för en hörlur med lite mjukare kuddar och huvudband för bästa komfort.

Hur man hittar de bästa trådlösa hörlurarna för barn

Att välja rätt hörlurar till ditt barn handlar om mer än bara säkerhet. Barn i olika åldersgrupper har olika behov, och varje barn har även sina egna önskemål.

Detta är några av de viktiga frågor som en förälder frågar sig:

 • Vilka säkerhetsfunktioner bör jag hålla utkik efter på barnhörlurar?
 • Hur vet jag om hörlurarna är tillverkade i material som inte är giftigt?
 • Kommer dessa hörlurar att hålla?
 • Kan jag hindra mina barn från att bråka om hörlurarna?
 • Vilka hörlursutföranden är i allmänhet uppskattade av barn i olika åldersgrupper?

Vi har tagit en närmare titt på de viktigaste riktlinjerna som hjälper dig att svara på dessa frågor.

Volymbegränsande egenskaper

När det gäller säkerhet så bör skyddande av barnets hörsel vara den mest viktiga frågan. Därför är det avgörande att ha hörlurar med volymbegränsande egenskaper.

Så vad är volymbegränsande hörlurar?

Dessa hörlurar har en särskild funktion som begränsar volymen till 85 dB.

Du kanske undrar, varför just 85 dB?

Det är för att Världshälsoorganisationen har fastslagit att 85 dB är högsta volymen som man kan lyssna på upp till 8 timmar i sträck.

Det är värt att tänka på att hörlurar kan ge så högt ljud som 120 decibel, eller ännu fler.

Hur hittar man volymbegränsande hörlurar?

De flesta tillverkare uppger huruvida deras hörlurar har volymbegränsande egenskaper. Sådan funktionalitet kan aktiveras med en knapp, eller vara aktiverad som standard.

Men alla tillverkare går inte att lita på. Se till att kontrollera recensioner för att se till att det inte bara är marknadsföringssnack, utan att volymbegränsningen faktiskt fungerar.

Icke-giftiga material

Småbarn är kända för att stoppa saker i munnen. Utöver att vilja lugna växande tänder så är de kända för att bita, tugga och till och med svälja slumpmässiga saker, som om det skulle minska deras stress eller bara bota uttråkning.

Så förhoppningsvis kommer du att känna dig trygg i vetskapen att hörlurarna som din småtting tuggar på är gjorda av icke-giftiga material.

Stängningsmekanism utan klämningsrisk

Vissa barnhörlurar är utformade för att vara smidiga och kompakta. Därför har många tillverkare utrustat hörlurarna med en stängningsmekanism så hörlurarna kan fällas ihop och bäras med.

Det finns en risk att ditt barns hud kläms av denna sorts hörlurar. Hörlurar utan klämrisk kommer att förhindra smärtfria situationer och säkerställa trygg och säker lyssning.

Brusreducerande hörlurar för barn

Brusreducering eller passiv reducering innebär att hörlurarna kan stänga ute yttre ljud med en fysisk barriär.

On-ear- och over-ear-hörlurar har vaddering som minimerar den störande effekt som yttre ljud kan ha på det man lyssnar på.

Det finns en annan sorts brusreducering som kallas aktiv brusreducering (ANC). Denna teknik minskar också yttre ljud, men gör det genom smart användning av en mikrofon. De ger bra filtrering av lågfrekventa ljud.

Båda slags brusreduceringar minskar barnets behov av att höja volymen för att höra bättre.

Tänk på att ANC-hörlurar kräver batterier.

Hållbarhet

När det kommer till barnhörlurar så är hållbarhet en sak som man inte bör bortse från. Det sparar dig kostnaderna att gång på gång köpa samma sak.

Om du ger ditt barn ett par hörlurar så kan du förvänta dig att barnet kommer att tugga på dem, leka med dem, kasta omkring dem och utsätta dem för daglig påfrestning.

Därför är det definitivt en bra idé att hitta hörlurar som kan motstå det mesta.

Ljuddelning

Att syskon bråkar över sina leksaker är en av de besvär som många föräldrar dagligen måste hantera.

Ingen föräldrar vill däremot utsätta sig själv för sådant om det går att undvika. Om dina barn bråkar över att lyssna på klipp eller musik så kan du glädja dig med att vissa hörlurar gör det möjligt att dela ljudet utan en särskild delningslösning.

Vissa tillverkare har ett extra uttag så att ett annat barn kan ansluta och lyssna på samma ljud.

Sådana funktioner kan vara bra att ha om du reser, besöker sjukhuset eller är på en restaurang och väntar på mat.

Bekvämlighet

De grundläggande kriterierna som man själv skulle utvärdera när man väljer hörlurar gäller även barnens hörlurar:

 • Bekväm passform: Hörlurarna bör ha vaddering för att inte skapa tryck mot huvudet.
 • Justerbarhet: Ett bra par hörlurar bör vara justerbara så att de kan passa olika huvudstorlekar. Detta gör att barn i olika åldrar kan använda dem.
 • Öronvaddering: Vadderingen för öronen bör vara tillräckligt tjock för att barnet inte ska känna tryck på öronen från hörlurarna.
 • Rimligt tryck över öronen: Hörlurarna bör sitta bekvämt utan att trycka alltför mycket. Du vill inte att ditt barn ska få huvudvärk och inte kunna använda hörlurarna i mer än 10 minuter.
 • Vikt: Tunga hörlurar kommer att lägga ytterligare tryck på ditt barns huvud, och minska tiden de kan användas. Satsa på ett par hörlurar som väger mindre än 200g.

Barnhörlurar med mikrofon

Många hörlurar för barn kommer med inkluderad mikrofon. Det är inte världens bästa kvalitet på de flesta mikrofoner med tanke på vad ett barn kan tänkas utsätta mikrofonen för – och producenterna vill såklart hålla priset nere – men det är helt klart bra nog för vad de flesta barn kan tänkas använda den till. Både JBL’s och Anderssons barnhörlurar kommer med mikrofoner.

Slutsats

Det är lockande att uttrycka sin kärlek för sitt barn genom gåvor. Men det är ännu bättre att visa att man verkligen älskar dem genom att engagera sig i deras hälsa och säkerhet.

Som en ansvarsfull förälder rekommenderar vi att du överväger hörlurar som har volymbegränsning, och att du ser det som den viktigaste faktorn vid val av barnvänliga hörlurar.

För att sammanfatta så kommer det här några ytterligare saker att tänka på:

 • Icke-giftigt material
 • Brusreducerande eller ljudisolerande hörlurar
 • Hopfällbara hörlurar som inte har någon klämrisk.
 • Bekvämlighet som möjliggör långvarigt användande
 • Hållbara nog att överleva ditt barns aktiva användande
 • Tillräckligt snygga för att motverka att ditt barn blir uttråkad.
 • Ljuddelning, för att vi visar att vi bryr oss genom att dela!

Med denna omfattande guide så hoppas vi att du kommer hitta de bästa hörlurarna för ditt barn.

Tack för att du läste artikeln!

Gilla du guiden? Dela den gärna till dina vänner!

Lämna en kommentar!