Bäst i test: Gaming headset 2021

Läs vårt bäst i test om gaming headset

Ett bra headset kan göra stor skillnad när man ska spela datorspel. Oavsett om du är ute efter att höra varenda ljudeffekt, eller om du behöver höra varje fiendes fotsteg för att veta var de är, så är det viktigt att välja det optimala gamingheadset som passar dina behov. I denna guide kommer vi att gå igenom den övergripande byggkvaliteten, ljudkvalitén och om mikrofonen låter bra.

1. SteelSeries Arctis Pro Wireless

Vi har testat Steelseries Arctis Pro Wireless.


Gamingheadsetet Steelseries Arctis Pro Wireless är ett par enastående spelhörlurar. Headsetet kombinear anslutningsalternativen från Steelseries Arctis 7 Wireless 2017 och Steelseries Arctis Pro GameDAC. Den gör detta genom att inkludera en trådlös sändare som även fungerar som en batteriladdningsstation och även Bluetooth finns som alternativ. Dem är väldigt bekväma och väldesignade. Hörlurarna har ett mångsidigt ljud tack vare deras anpassningsfunktioner som finns tillgängliga på deras trådlösa sändare och har ett fantastiskt batterisystem samt en briljant mikrofon.

Jämför man dessa med HyperX Cloud Alpha så känns Steelseries lite klumpiga och isoleringsförmågan är inte lika bra som HyperX. Det sistnämnda är inget problem om du inte bor i en väldigt högljudd miljö.

Steelseries Arctis Pro Wireless är väldigt bra för trådlöst spel. De låter bra, har en mycket låg latens, kan användas med både konsol och mobilenhet samtidigt. Deras mikrofon låter bra och filtrerar ut mycket brus som andra hörlurar inte gör. Hörlurarna har ett unikt och bekvämt batteriladdningssystem och kommer hålla sig bekväma även under dina mest intensiva och längsta gamingsessioner.

Ett bra gaming-headset för alla sorters gamers.

Hur är designen och komforten?

Hörlurarna har ett brett huvudband i metall med ett elastist band för att justera passformen, som har en väldigt hållbar känsla. Headsetet har ett snyggt, enhetligt utseende som är mer diskret än andra mer flashiga designer som t.ex. JBL Quantum One. Vill du att ditt Steelseries Arctis Pro Wireless ska sticka ut mer har du möjligheten att köpa till mer färgglada hörlursband, eller snygga öronkuddar i läder eller velour på Steelseries hemsida.

Steelseries Arctis Pro Wireless har stora rymliga öronkuddar som är väl vadderade med andningsbart och mjukt material som är skön mot huden. Headsetet sitter bra mot huvudet och är väldigt bekvämt, ännu mer så när du har använt det ett litet tag.

Steelseries Arctis Pro Wireless har bra kontroller tillgängliga som är enkla att använda och ger bra feedback. Headsetet har en kontrollratt, och en mikrofonswitch för av/på läge som befinner sig på vänster hörlur. Den högra hörluren har en strömbrytare och en dedikerad Bluetooth Sync-knapp som styr musik och samtal när du använder Bluetooth-anslutningen.

Vi har testat designen och komforten hos Steelseries Arctis Pro Wireless.

Hur bra är mikrofonen för gaming?

SteelSeries Arctis Pro Wireless mikrofon har en mycket bra inspelningskvalitét. Ditt utgående ljud är fylligt, klart och detaljrikt. Fungerar gott och väl för dig som vill kunna kommunicera klart och tydligt med dina polare över Discord eller ingame.

Mikrofonen skiljer enkelt din röst från bullriga och högljudda miljöer så att du kan höras tydligt.

Hur bra ljud producerar Steelseries Arctis Pro Wireless?

Steelseries Arctis Pro Wireless har en ljudprofil som har väldigt jämn och bra ljud. Du kan enkelt justera och anpassa hur ljudet ska låta enligt eget tycke med EQ på den trådlösa USB-sändaren eller på Steelseries Engine-appen. På appen kan du även ställa in mycket mer än EQ-inställningar, som t.ex. olika förinställda ljudprofiler, DTS surround ljud, förstärkning av bas mm.

Arctis Pro Wireless kommer med en enastående basprecision. Basen är precis och neutral. Basen låter ännu bättre när du har använt hörlurarna ett tag och de har format sig efter dina mått.

Tycker du att basen inte är bra nog (eller för hög), så kan du reglera detta via USB-sändaren eller Steelseries Engine-appen.

Hur bra ljud ska ett par bra gaming hörlurar producera?

Hur är batteritiden?

SteelSeries Arctis Pro Wireless har ett utmärkt batterisystem. Två bytbara batterier kan enkelt sättas in i den trådlösa sändaren för laddning när den inte används. Hörlurarna använder sig utav ett batteri åt gången, och varje batteri har 15 timmars kontinuerlig batteritid, vilket betyder cirka 30 timmars total batteritid.

Detta betyder att du inte behöver oroa dig för att ta slut på batteri även under de mest intensiva och långa gamingsessioner. Du kan även ställa in en automatisk avstängningstimer via Steelseries mjukvaruprogram.

Hörlurarna går att använda samtidigt som man laddar dem, och de funkar även för passiv användning om du pluggar in den medföljande ljudkabeln.

Hur är upplevelsen med hörlurarnas mjukvara?

Steelseries mjukvaruapp heter Steelseries Engine, vilket är en bra app som kommer med massor av anpassningsfunktioner för den som gillar att specialanpassa sin upplevelse.

Du får inte lika många funktioner som med den trådade versionen Arctis Pro GameDAC, men för att nämna några får du: grafisk equalizer med förinställningar, DTS-surroundljud, basförstärkning och dialogförbättring mm.

Du ser även laddningsnivån för batterierna i både headsetet och sändaren.

Hur viktigt är det med en smidig och praktisk mjukvara?

Hur är de olika anslutningarna?

Bluetooth anslutningen fungerar bra, som de flesta andra bluetooth hörlurar. De har bra låg latens när du är kopplad till datorn, lite sämre latens när du är kopplad till ett iOS eller Android system. Bluetooth läget stödjer inte att vara uppkopplad till flera olika enheter samtidigt, eller NFC koppling.

Steelseries Arctis Pro Wireless har en unik trådlös sändare som fungerar som en låg latens trådlös koppling till antingen din PC eller PS4, som även ger dig möjlighet att enkelt ändra vissa ljudfunktioner som EQ-anpassning mm. Denna unika trådlösa sändare har som sagt en extremt låg ljudfördröjning, så de är väldigt bra anpassat för att spela spel eller titta på filmer. Sändaren har även en imponerande lång räckvidd på lite över 50m, vilket betyder att du kan gå runt fritt och ändå höra ljud från dina hörlurar (detta beror såklart på hur tjocka väggar som är i vägen).

Steelseries Arctis Pro Wireless levereras tillsammans med en 1.2m lång ovanlig 8-stifts kontaktkabel som ansluts direkt till hörlurarna. Den andra änden är dock en en 1/8″ TRRS-kabel som är kompatibel med de flesta spelkonsoler och operativsystem.

Hur bra är hörlurarnas kompatibilitet?

När hörlurarna används med sin USB-trådlösa basstation får dessa hörlurar fullt ljud- och mikrofonsupport från PC och PS4. Om du föredrar en trådbunden anslutning kan du också använda den medföljande ljudkabeln.

Om du vill använda dessa hörlurar till Xbox One kan de endast ta emot ljud när deras trådlösa sändare är ansluten via en optisk anslutning.

Vill du kunna spela på olika konsoler krävs det att hörlurarna har kompabilitet för det.

Borde du köpa Steelseries Arctis Pro Wireless?

Hörlurarna har en snygg och bra konstruktion, komforten är riktigt bra och mikrofon och ljudet håller en hög klass. Med Steelseries unika USB-basstation får en trådlös, laggfri, spel- och musikupplevelse. Du får en riktigt bra batterilösning, där du använder ett batteri samtidigt som du laddar ett annat batteri i basstationen. En väldigt bra och välkommen funktion.

Steelseries Actis Pro Wireless är ett premium gamingheadset med hög standard som inte kommer göra dig besviken. En negativ sak är såklart att inte alla har budgeten till detta headset, då de kostar en hel del.

2. Audeze Mobius, ett trådlöst gaming headset

Vi har testat Audeze Mobius gaming-headset.

Audeze skapar några av de bästa hörlurarna i världen, så man blir inte förvånad över resultatet när företaget bestämmer sig för att göra gaming hörlurar. Resultatet är ett par väldigt speciella trådlösa gaming headset, som vi skulle säga är ett av de bästa trådlösa gaming headset vi prövat.

Audeze Mobius är för spelaren som vill ha något som gör allt bra. Med flera ljudprofiler att välja mellan kan detta headset göra i princip allt. Oavsett om du spelar, lyssnar på musik eller tittar på filmer på din PC, bärbara dator eller smartphone, detta trådlösa headset kommer inte göra dig besviken.

Hur är designen och komforten?

Audeze Mobius är ett komfortabelt headset som är utrustat med memory foam i hörlursdynorna och bandet. Memory foam är ett skum som formas efter hur ditt huvud är format. Detta betyder att i början så kan headsetet kännas lite hårt mot huvudet, men efter en liten tids användning så formas headsetet efter ditt huvud. Efter det så erbjuder detta headset en tät och bekväm passform specialanpassad efter dina mått.

De som använder glasögon kan uppleva den initiala tätheten av headsetet ännu mer obekväm än de som inte har glasögon, men detta går som sagt snabbt över efter en gamingsession eller två.

Mobius hörlurar är till största delar en plastkonstruktion, men det känns fortfarande väldigt robust. Hörlurarnas band är tillverkat av ett mjukare material som är superflexibelt. Det kan böjas och vridas mycket, men det är tillräckligt motståndskraftigt för att bibehålla sin form. Hörlurarna är inte överdrivet stora, till skillnad från många andra high end gaming headset.

Hur bra är designen och komforten hos Audeze Mobius?

Mobius hörlurar är täckta av konstläder, och medan du kan få gelfyllda ersättningsdynor istället för memory foam så finns det inget velour eller plyschalternativ.

Mobious är det första gamingheadsetet som använder sig utav plana magnetiska drivrutiner, istället för mer traditionella dynamiska drivrutiner. Hörlurarna använder sig utav magnetfält för att generera ljud och kan återge ljud mer exakt genom detta sätt.

Mobius headset har de flesta kontroller på vänstra hörluren. Det finns två hjul som justerar hörlurs- och mikrofonvolymen. Förutom att reglera de så kan du växla mellan headsetets olika lägen- 7.1 surroundljud, stereo och bluetooth – samt dess olika ljudprofiler och mer. Bredvid har du en knapp som som styr headsetets 3D-ljud inställningar, och på sidan av hörluren har du en switch för att ställa in mikrofonens av/på läge.

Hur bra är mikrofonen för gaming?

Mobius mikrofon hanterar utbudet av ljudröster mycket bra, samtidigt som den matar ut bas precist. Din röst hörs klart och tydligt när du pratar i en normal samtalston. Du kommer inte att stöta på några problem med samtalskvalitén i detta syfte.

Hur bra ljud producerar Audeze Mobius?

Audeze Mobius erbjuder klassens bästa ljudet för ett gaming headset, ljudet ligger i en klass för sig själv. Med flera utgånslägen och olika ljudprofiler att välja mellan kan dessa hörlurar göra i princip allt. Även om de är ganska dyra är detta ett fall där det är värt vartenda öre.

I stereoläget matar Audeze Mobius ut ljudet över det hörbara spektrumet. Det finns några dippar här och där, men totalt sett kommer bas, mids och highs alla mycket tydligt igenom. Det är definitivt här de plana magnetiska drivrutiner verkligen lyser. Ljudet har väldigt lite förvrängning och allt kommer ut extremt klart och tydligt.

Hur bra ljud producerar Audeze Mobius gaming-hörlurar egentligen?

Jag upplever att ett sämre headset hade missat mycket av det jag hör när jag lyssnar på musik med Mobius. Har lyssnat om låtar jag hört hundratals gånger, och de låter mycket bättre med detta headset jämfört med mina gamla.

Det klara och tydliga förstklassiga ljudet återger ljud extremt bra utan att överbetona basen för mycket. Hörlurarna har inga problem med att blockera de flesta hemmaljud som kan förekomma, och deras hörlurskuddar formas efter ditt huvud med tiden, vilket ger en perfekt specialanpassad komfort för just dig.

Headsetet stödjer nästan alla möjliga anslutningsmetoder; 3.5mm sladd, USB-kompatibilitet och Bluetooth 5.0-anslutning med stöd för SBC, AAC och LDAC.

Hur bra är 3D-ljudet på Audeze Mobius?

Audeze har samarbetat med Waves Nx för att kunna simulera 3D-ljud till Mobius. Funktionen simulerar en högtalarmiljö i headsetet, och det är fascinerande.

Tryck på 3D-knappen på vänstra hörluren för att ställa in ankarpunkten framför dig, vilket gör att det låter som att ljudet alltid kommer från den riktningen, oavsett hur du vrider huvudet. Det är verkligen en sorts ljudmagi som försiggår här.

Det låter verkligen som att ljudet kommer från positionen framför dig, snarare än att det kommer direkt från hörlurarna. Detta är ingen wow-faktor när det kommer till spel, men det gör att musik och filmer känns tydliga på ett riktigt coolt sätt.

3D-ljud alternativet fungerar på trådbundna eller trådlösa anslutningar.

Hur är upplevelsen med hörlurarnas mjukvara?

Audeze Mobius är utrustad med ett mjukvarupaket som är byggt för att hjälpa dig hålla reda på dina inställningar och specialanpassa det efter hur du vill ha det. Förutom att du snabbt kan växla mellan dess sju olika ljudprofiler – Default, Flat, Foot Steps, Ballistics, Music, Racing, RPG eller Warm – låter Audeze HQ dig att anpassa inställningar för 3D-ljud HRTF-funktioner.

Jag behövde inte krångla så mycket för att jag skulle tycka att det lät bra, men är du en person som är petig med sådana här inställningar ska du känna dig bortskämd.

Vissa personer gillar möjligheten att kunna ändra många ljudinställningar för att anpassa ljudet.

Hur är batteritiden?

Enligt Audenze ska hörlurarna klara sig cirka 10 timmar på en enda laddning. När vi testade varade en laddning lite över 9 timmar, men vi hade en volym på drygt 75 dB, vilket är en högre volym än vad de flesta lyssnar på. Hur hög musik du lyssnar på påverkar då uppenbarligen tiden lite.

Borde du köpa Audeze Mobius?

Audeze Mobius är ett av de bästa gaming headset du kan köpa. Det erbjuder en rad premiumfunktioner, gamingheadset-klassens bästa ljud och en bekväm passform. Det enda negativa man kan tycka är såklart priset, men det är värt det om du vill ha ett trådlöst headset för alla användningsområden. Du får det där extra du inte får hos några andra hörlurar och de kommer att hålla i många år framåt.

3. HyperX Cloud Alpha

Vi har testat HyperX Cloud Alpha.

Är du en rutinerad gamer har du säkert hört talas om HyperX Cloud Alpha på olika forum eller andra webbplatser. Det finns en bra anledning till de: det är ett sjudundrande gaming headset för under tusenlappen. Men hur bra är det egentligen?

Hur är designen och komforten?

Gamingheadsetet HyperX Cloud Alpha designades från början med tanke på hållbarhet och komfort. Headsetet består av robust plast och metallkonstruktion med bekväm vaddering vid hörlursbandet och kåporna. Öronkåporna själva är gjorda av en tjock plast som omger ett metallunderlag, med väldigt tjocka och bekväma öronkuddar som omsluter ditt huvud på ett väldigt skönt sätt.

HyperX Cloud Alpha är förmodligen ett av de mest hållbara headset som finns på marknaden. Personligen har jag tappat räkningen hur många gånger jag har tappat eller råkat dra ner mitt Cloud Alpha headset med sladden. Det funkar lika bra nu som de gjorde när jag köpte det för 1 år sedan.

Men om du skulle råka skada headsetets kablar eller mikrofon, så är det inte hela världen. Dessa delar kan kopplas bort från headsetet och bytas ut till nya delar för en mindre summa, istället för att behöva byta hela headsetet. Att ha möjligheten till att byta ut trasiga delar är den viktigaste hållbarhetsfunktionen ett headset kan ha.

Hur bra uttänkt är designen och komforten hos HyperX Cloud Alpha gaming hörlurar?

När du börjar använda HyperX Cloud Alpha märker du att det sitter väldigt bra och skapar en bra tätning mot ditt huvud efter att du justerat bandet till ditt tycke, vilket är viktigt av två skäl:

  • En bra tätning innebär att ditt headset inte kommer att glida av när du rör huvudet eller när du börjar svettas.
  • För att förebygga buller och andra ovälkomna bakgrundsljud är en bra tätning nödvändig för isolering.

Förutom bra isolering är Cloud Alpha’s öronkuddar väldigt djupa och mjuka, vilket garanterar att de sitter väldigt bra och bekvämt ovanpå alla sorters öron.

Längre ner på kabeln hittar du en fjärrkontroll där du kan justera volymen samt en mikrofonavstängningsbrytare. Detta är smidigt och underlättar när du t.ex. behöver mutea mikrofonen snabbt när familjemedlemmen går in i rummet utan att knacka, eller när du behöver justera volymen snabbt och enkelt.

Hur ansluter du HyperX Cloud Alpha?

HyperX Cloud Alpha kan ansluta till nästan vad som helst med ett 3,5 mm hörlursuttag. Ett enkelt plug-n-play headset utan komplikationer.

Hur bra ljud producerar HyperX Cloud Alpha?

Jag har testat Cloud Alpha nu ett tag, och jag förstår varför detta gaming headset är så omtyckt av folk i gaming-communityn. Det låter grymt bra och släpper inte in mycket ljud från omvärlden.

En annan fördel med att ha ett bra par isolerande hörlurar är att det inte hörs mycket utåt, så skulle du sitta i en livlig miljö där barn springer runt t.ex. så skulle du inte höra dem, och de skulle inte höra ljudet från dina Cloud Alpha’s. Ska du ha bättre ljudisolerande hörlurar så behöver du ett par med aktiv brusreducering.

Vi har testat hur bra ljud HyperX Cloud Alpha producerar.

Eftersom isoleringen är så bra behöver du inte oroa dig för störning som skulle hindra dig från att höra små detaljer i musik. HyperX Cloud Alpha har en förvånansvärt bra högtalarprestanda, vilket verkligen får dina spel och musik att lysa och sticka ut jämfört med andra hörlurar i samma prisklass. Visst, när det kommer till ljud finns det bättre alternativ där ute, men inte till detta priset!

Är mikrofonen bra för gaming?

Mikrofonen är intelligent skräddarsydd enligt kraven för röstchatt. Har du en väldigt djup röst kan du finna att mikrofonen får dig att låta lite annorlunda över röstchattprogram som t.ex. Discord. Men de flesta kommer inte stöta på detta problemet. Är du ute efter att chatta med polarna i Discord och ingame och höras bra så räcker denna mikrofon gott och väl.

En bra mikrofon är extremt viktigt för att kunna kommunicera klart och tydligt med sina medspelare.

Borde du köpa HyperX Alpha Cloud?

Yes, absolut. HyperX Alpha Cloud är defintivt värt pengarna.

Det finns en anledning att detta gaming headset fått så mycket uppmärksamhet och uppskattning från gamingcommunityt som de har, och det är kvalitén för priset du betalar. Du får väldigt mycket headset för pengarna!

HyperX Alpha Cloud har en bra blanding av hög hållbarhet, bra ljudkvalité och extremt värde för pengarna som sagt. Är du en person som är uppe hela natten och spenderar mycket tid med hörlurar på så behöver du inte spendera tusentals kronor på ett gamingheadset. HyperX Cloud Alpha erbjuder just detta, för ett mycket lägre pris än konkurrenterna. Det kommer vara ett grymt headset under en lång tid framöver.

Tack för att du läste artikeln!

Gilla du guiden? Dela den gärna till dina vänner!

Lämna en kommentar!