Bäst i test: De 5 bästa in-ear hörlurarna

Om du är en person som hela tiden är på språng har du säkert redan kommit fram till att in-ear hörlurar är en rätt smidig lösning. Det går liksom inte att rulla ihop ett par over-ear-lurar på samma sätt som ett par in-ear.

AirPods är ju förvisso också smidiga, men, de har inte riktigt samma ljudkvalitet som ett par riktigt bra in-ear har och fyller helt enkelt olika funktioner.

De bästa in-ear hörlurarna är praktiska, har god komfort och presterar fram ett bra ljud. I den här artikeln kommer vi gå igenom in-ear-lurar som vi tycker levererar på dessa tre fronter – till en någorlunda bra prissättning.

1. Testets bästa in-ear-hörlurar, allt inräknat, är 1More E1010 Quad Driver HiFi

bra allroundkvalitet med 1More

Det går inte säga något annat än att det här är ett par riktigt bra in-ear-hörlurar som levererar mer än godkänt på varje testpunkt.

1More Quad Driver innehåller fyra ljuddrivrutiner för varje hörlur, där varje drivrutin är ämnad att specifikt hantera olika frekvenser. De här extra drivrutinerna innebär mindre överlapp mellan frekvenser då en och samma drivrutin slipper spela upp alla ljud samtidigt.

Byggkvalitén är minst lika bra som i föregångaren Triple-Driver In-ear, där höljet är i metall och kabeln i kevlar. Ljudet i Quad Driver är dock snäppet vassare än i Triple Driver.

Hörlurarna är inte billiga, men, du får mycket produkt för pengarna. Om du verkligen letar efter bygg- och ljudkvalitet är det här produkten du ska gå för.

Omdöme

Positivt

-Bygg- och ljudkvalitén
-Kontrollmodulen

Negativt

-Bara snäppet bättre ljudkvalitet än deras föregångare Triple Driver
-Priset

Betyg: 8/10

2. Jaybird Tarah – Bästa in-ear för blandad aktivitet

jaybird tarah för träning och rörelse

Jaybird Tarah ger dig i princip allt som företagets flaggskeppsmodell, X4, har att erbjuda men till en billigare peng. Dessa IPX7-vattentäta in-ear-hörlurarna kan dränkas i vatten upp till 30 minuter på en meters djup. Men – i och med att lurarna använder Bluetooth är det inget du kommer testa i praktiken – då kopplingen mellan lur och telefon hade brutits under vatten.

Annars har Jaybird Tarah medvetet designat stora knappar som är enkla att navigera vilket är perfekt vid träning. Det följer också med tre stycken öronkuddar för att du ska kunna välja de som passar bäst.

Lurarna har ca 6 timmars batteritid och laddas upp med Quick Charge (10 minuter ger 1 timmes lyssning).

Omdöme

Allt inräknat: ett par riktigt bra in-ear-hörlurar till ett vettigt pris som passar bra i de flesta träningsförhållanden (till och med simning så länge du håller huvudet ovanför vattnet större delen av tiden)

Positivt

-IPX7-certifiering
-Byggkvalitet i linje med flaggskeppsmodellen X4

Negativt

-Batteritiden
-Separat laddadapter
-Inget case

Betyg: 7/10

3. Bäst för den professionella: Etymotic ER4SR

Etymotic ER4SR är bland de bästa in-ear-hörlurarna där ute när det kommer till ljudkvalitet. Om du behöver ett par in-ears med naturlig bas och diskant är det de här du ska ha. Passar såklart extra bra för den som jobbar med ljud professionellt.

Etymotic ER4SR har ett tunt hölje i aluminium och trippla inflikningar på öronkudden för extra bra fäste. Den minimalistiska designen gör att det heller inte får plats med några knappar – men det spelar också mindre roll när de är avsedda för professionellt bruk där man använder annan utrustning bredvid.

Kabeln är gjord för att hålla extra länge. Hörlurarna kopplas dock in via MMCX-koppling så om en kabel skulle gå sönder är det bara att skaffa en ny.

Omdöme

Positivt

-Ljudkvalitén gör även den professionella nöjd
-Avtagbara kablar
-Många öronkuddsalternativ

Negativt

-Ljudbilden är inte för alla
-Högre prisbild

Betyg: 7/10

4. Sony WF-1000XM3 är testets bästa allround in-ear-hörlur

sony testade

WF-1000XM3 har perfekt passform och skapligt batteritid, men framförallt riktigt bra ljudleverans. De skickas med ett gäng olika öronkuddar och har både kontroller för volym och playback. Ljudet har små proportioner men ändå välbalanserade frekvenser. Instrumenten låter särskilt naturligt och äkta.

Batteritiden är på 6 timmar, och caset som följer med har kraft nog för tre laddningar. De här in-ear-hörlurarna har både Bluetooth och brusreducering.

Omdöme

Allt som allt – en ordentlig utmanare till 1More-lurarna. Till och med så pass bra att det kanske snarare hänger på vilket varumärke man gillar mest av de två?

Positivt

-Fin ljudkvalitet – extra passande till musikaliska låtar

Negativt

-Inget stöd för aptX

Betyg: 8/10

5. Samsung Galaxy Buds Plus: In-ear hörlurar för dig som letar efter en produkt med true wireless

samsunglurar testade

Samsung Galaxy Buds Plus är ett par in-ear-hörlurar med rimligare prispunkt utan att kvalitén försämras avsevärt. Lurarna tillåter streaming via både iOS och Android 7.0+, men tyvärr har de inget support för aptX Bluetooth.

Lurarna kommer med tre olika öronkuddar. De har IPX2-certifiering vilket gör att de tål visst vattenstänk, men inga större mängder vatten.

Om du har Android så kan du sätta igång Spotify genom att klämma på en av dina öronkuddar. Tyvärr finns inte det här stödet för iOS.

Batteritiden är enastående 12 timmar. Om batteriet tar slut tar det bara 3 minuter för att få 1 timmes speltid.

Ljudkvalitén är ganska platt/neutral med en liten boost på basen.

Omdöme

Positivt

-Mycket lur för pengarna
-Enastående batteritid

Negativt

-Bara skaplig ljudbild

Betyg: 8/10

Det du borde känna till för att välja de bästa in-ear hörlurarna för dig

Vi brukar råda konsumenter att prova hörlurarna innan köp. Men just för in-ears är det lite krångligare – du är nog inte så sugen på att proppa in vad som helst i örat utan att veta om någon burit dem före dig. Så om du ska testa in-ears bör du ha med dig alkogel/alkoswipes – eller ta med dig dina egna öronkuddar.

Kolla vad hörlurarna har för typ av Bluetooth kodekkompatibilitet

Vi fattar. Du har inte tid för massa tekniskt nonsense. Så här kommer det enda du behöver ta med dig vad gäller Bluetooth och in-ears:

Olika Bluetooth-kodek ger olika streamingkvalitet. Vill du ha det bästa gäller följande:

Om du har Android: Skaffa ett par in-ear hörlurar med Bluetooth ACC-stöd.

Om du har Iphone: Skaffa ett par in-ear hörlurar med aptX-stöd.

Bra isolering är nyckeln till ett bra ljud

Med ett par in-ears har du inte lyxen av att täcka ute ljud med en stor läderkåpa. Om du har en öronkudde som inte passar perfekt med ditt öra kommer luren dels ramla ut, och dels släppa in massa störande ljud.

Även om lurarna kommer med ett gäng olika fits, så är det en bra idé att skaffa ett par Comply skumadaptrar för att hålla dina öronkuddar på plats. De passar de flesta modeller som finns där ute – förutom de som är ”true in-ears”- t.ex Etyomotic ER4SR. Men när hörlurarna går så långt in i örat har man heller inte ett problem med att luren faller ut.

Kom ihåg: Även om trådlösa modeller har sina fördelar, får du alltid bästa förutsättningar för bra ljud via kabel då du slipper begränsningarna av att skicka data trådlöst. Sen är det såklart upp till hårdvaran i övrigt.

Hur vi valda ut de bästa in-ear hörlurarna

Hur många hörlurar vi än hade haft med i det här testet hade det alltid funnits en modell där ute som lika bra kunnat vara med. Det är bara så det är när det finns hundratals bra hörlurar på marknaden.

Dock ska vi säga att de fem vi valt ut har genomgått rigorösa krav – och de kvalificerade sig endast om vi ansåg att det var fantastiskt värde sett till byggkvalitet, komfort och ljud.

Vår lista är alltså mer en bäst-i-test av in-ears som ger mycket värde för pengarna, än den ultimata guiden för de bästa in-ears-lurarna världen nånsin skådat. Det finns trots allt in-ear hörlurar på marknaden som kostar 10.000 kr och är helt fantastiska kvalitetsmässigt, men hur många tycker att de är så pass bra att de också är prisvärda?

Riskerna med buller

hörselskador på grund av brus

Som människor hör vi inte perfekt. Det typiska spannet för en människa är att vi hör mellan frekvenser på 20Hz – 20kHz. Beroende på ålder eller om din hörsel skadats genom åren, hör du mer eller mindre innanför det spannet.

Vi vill alltid göra vår del när det kommer till att förhindra hörselskador och råder dig att inte spela högre volymer än 85 decibel.

Varför du ska lita på vårt test


Vi på Bästa Hörlurarna vågar nästan påstå att vi testat fler konsumentljudprodukter än någon annan svensk aktör där ute. Om det så varit via jobb på teknikkedjor eller via jobb i studio har vi varit omringade av olika hörlurar och kringutrustning under mer än 30 år. Den erfarenheten gör att vi kan påstå att vi vet vad vi gör – och förhoppningsvis märker du av det när du läser våra råd.

Vanliga frågor och svar


Vad är skillnaden mellan trådlösa in-ear och ”true wireless” in-ear?

Trådlösa hörlurar är modeller som inte har en kabel kopplad till en enhet (mobil etc), men som har kabel mellan respektive lur.

True wireless är hörlurar som inte har någon kabel över huvud taget.

Är In-ear bättre än Over-ear?

Som med det mesta inom olika produktsegment, så även hörlurar, beror det på situation. Om du vill stänga ute omvärlden totalt är nog in-ears de mest effektiva. Om du vill stänga ute omvärlden lite grann, men ändå ha kanske en hörlur som går att bära 8 timmar i sträck, till exempel när du spelar datorspel, så är Over-ears rätt väg att gå.


Tack för att du läste artikeln!

Gilla du guiden? Dela den gärna till dina vänner!

Lämna en kommentar!