Sovhörlurar: De 4 bästa mjuka hörlurarna att sova med

Utvalda hörlurar som förbättrar sömnen

Många av oss har svårt för att sova med ljud runtomkring, som till exempel en sambos snarkande, förbifarande trafik, högljudda grannar eller hundar som skäller. Eller så har du kanske svårt för att varva ner efter en lång arbetsdag eller ett sent träningspass. Fram till de 2-3 sista åren har det inte funnits särskilt många bra alternativ vad gäller sovhörlurar; men nu finns det produkter att välja bland i olika prisklasser för dig som vill förbättra sömnen med hjälp av ett par mjuka och komfortabla hörlurar. Vi har valt att fokusera på de vi tycker är de fyra bästa sovhörlurarna på marknaden 2021. Valen redogörs av vår redaktion med Christian i spetsen, som har testat och recenserat ljudprodukter under mer än tio år.


Sleepbuds 2 för dig som tar sömn seriöst

1. Bose Sleepbuds II – Mjuka komfortabla sovhörlurar

Vår första rekommendation är Sleepbuds II från Bose. Det här är deras senaste generation sovhörlurar med avsesvärt förbättrad teknik och byggkvalitet då första generationen hade vissa problem med batteri och uppspelning. Bose säger själva att Sleepbuds II inte bara är en uppgradering, utan ett helt nytt sätt att uppleva sömn. Bland annat ska en utomstående studie bekräfta att man somnar snabbare med Sleepbuds på. Nog om vad Bose säger…

Men vi är beredda att hålla med. Vi testade första generationen 2019 och upplevde precis som många andra att innovationen vad gällde sovhörlurar var fantastisk, men produkten fungerade inte tillräckligt bra. Bland annat hade vår produkt problem med batteriet och bluetooth. Nu med Sleepbuds II är inte bara problemen åtgärdade, utan den är också bättre anpassad för örat och Bose har fyllt på med ännu smartare funktioner.

Precis som i Bose’s första generation sovhörlurar kan du inte spela din egen musik utan du väljer istället ljudkälla från ett specialanpassad ljudbibliotek. Det här biblioteket ger dig olika ljud som maskerar externt störande ljud och dessutom får dig att slappna av/varva ner. Du väljer bland 14 olika tracks som efterliknar störande nattljud, och sen döljer de här störningarna under olika lager av ljud. Alternativt kan du välja bland ’Naturescapes’ och ’Tranquilities’ – designat för att minska din ångest och få dig att slappna av till sömns.

Där finns också en alarmfunktion som väcker dig på morgonen som vi tycker fungerar bra, och skulle du vilja kan du även ta emot en vibrationsnotifikation när det ringer. Men du måste fortfarande svara med telefonen.

Till sist finns det ett laddningsfordral som gör att du slipper ladda sovhörlurarna på 3-4 dagar.

Omdöme

Det som väger för:

+Godkänd batteritid på 10 timmar (+laddningsfordral som ger dig tre fulla laddningar till)

+Väldigt komfortabla

+Välutvecklat ljudbibiliotek

Det som väger emot:

-Vissa vill såklart kunna välja att spela egen musik

-Premiumpris


Quiet On Sleep - riktigt bra brusreducering för sovrummet

2. QuietOn Sleep – Bästa brusreduceringen gör att du slipper alla störande ljud

Först och främst:

QuietOn Sleep är inte ett par sovhörlurar gjorda för att spela upp ljud, utan istället gjorda för att maximera brusreducering.

Fram till nu har inte ens de bästa ANC-hörlurarna (inte ens från Bose) eliminerat lågfrekventa ljud fullt ut, som snarkningar eller en högljudd fest längre ner på gatan. Men efter att ingenjörerna hos QuietOn (som är före detta Nokia-ingenjörer) lyssnat på hundratals ljudsamples designades en brusreduceringsprofil som var ämnad att tackla just ljud under 500Hz.

Resultatet:

Graf på ljudnivå snarkningar - mätt i hz

Det är alltså en väldigt märkbar skillnad mellan en klassisk öronpropp och QuietOn Sleep.

Vi kan själva skriva under på att QuietOn har den bästa teknologin för brusreducering vad gäller ljud i och utanför sovrummet. Dessutom har de lyckats skapa en sovhörlur som är nimm i designen och bekväm att bära.

QuietOn’s sovhörlurar kommer med ett laddningsfordral som ger dig totalt 20 timmars användning. Dessutom finns där en smart och enkel funktion som kallas ’listening mode’, där du med hjälp av ett snabbt knapptryck avaktiverar noise-cancelling.

Vi rekommenderar de här sovhörlurarna till dig som helt enkelt inte bryr dig om att kunna spela upp någon form av musik eller white noise – utan bara bryr dig om att stänga ute allt ljud runtomkring sängen och sovrummet.

Omdöme

Det som väger för:

+Optimerad brusreducering för sömn

+Komfortabel passform

Det som väger emot:

-Mindre batteritid än Bose Sleepbuds

-Går inte lyssna på musik (inte ens ett förvalt bibliotek)


sleephones - pannband och hörlurar i ett

3. SleepPhones – Sov gott med ett mjukt pannband och inbyggda hörlurar (bluetooth)

SleepPhones är originalet när det kommer till pannbandshörlurar och är också en patenterad design gjord av tyg som väger och andas lätt – som dessutom är allergivänligt. Med SleepPhones får du ett par mjuka hörlurar att sova med i form av ett pannband med inbyggda högtalare. Sovhörlurarna kommer i två varianter, en med slagg och en med bluetooth.

Jag tror nog knappt någon väljer sladd numera, utan det är nog snarare resultatet av att de här lanserades redan 2013. Bluetooth är såklart det som gäller 2021.

Trots den lite föråldrade designen med pannband (öronsnäckorna vi listat är tillräckligt bra och komfortabla för örat), så har SleepPhones fortfarande den stora fördelen att man kan lyssna på sin egen musik. Du kopplar bara på via Bluetooth till din enhet och släcker ljuset.

Pannbandet ligger skönt runt huvudet; men kanske inte är att rekommendera för dig som lätt blir varm och/eller har mycket hår.

Det här är inte vår personliga favorit, men vi förstår att det kan vara ett bra alternativ för den som värderar egen musik tillsammans med god komfort. Produkten kommer i många olika färger och tre olika storlekar för att passa just dina behov.

Omdöme

Det som väger för:

+Batteritid på 13 timmar

+Olika storlekar för olika huvudtyper

+Bluetooth som går att koppla mot alla enheter: Välj fritt mellan ljudbok, musik och avkopplande white noise

Det som väger emot:

-Långsam laddtid (3 timmar till fullt batteri)

-Kan bli varmt om huvudet

-Öronsnäckorna har bättre passform totalt sett än ett pannband

-Om man kör på den billigare varianten kommer det med en sladd som man måste placera någonstans


Amazfit Zenbuds sovhörlurar hjälper dig att sova

4. Amazfit Zenbuds – Bekväma sovhörlurar med avancerad teknologi

Amazfit Zenbuds är ett par sovhörlurar som är den självklara utmanaren till Bose Sleepbuds. De lanserades under CES 2020 och kom ut i handeln samma år. Om du inte hört om Amazfit förut så är det ett dotterbolag till Huami, som är ett världsledande företag inom portabel teknologi. Förutom att de gör sina egna produkter inom smartklockor och fitnesstrackers är de också producenten för Xiaomi’s Mi Band-segment.

Precis som Sleepbuds 2 har Zenbuds ett eget ljudbibliotek med avkopplande musik i form av ljud från naturen, eller meditationsspår. Zenbuds erbjuder också guidade andningsprogram för att utveckla din förmåga att koppla av inför nattsömnen.

Genom att använda ’Knowled armature technology’ kan Zenbuds leverera precisionssäkert ’high-fidelity-ljud utan att ockupera mer än 1/2 av volymen från de små dynamiska högtalarna. Smarta sensorer inuti öronsnäckorna listar ut om du somnat, och stänger av lurarna automatiskt för att spara batteritid. Dessutom har du hela 12 timmars batteritid på en laddning, och 7 laddningar i fordralet.

Vi på redaktionen tycker att Amazfit har skapat ett par riktigt bra sovhörlurar i Zenbudsen. Men vi tycker att Bose lyckats ännu lite bättre. Bland annat genom extrafunktionen i form av alarm och notifikationer – men även att ljudbiblioteket är mer genomtänkt och tilltalande. Däremot är båda sovhörlurarna väldigt komfortabla.

Kanske kommer priset avgöra vilket köp du gör? Zenbudsen är betydligt billigare och gör ju fortfarande ett klart godkänt jobb.

Omdöme

Det som väger för:

+Batteritid på 12 timmar + sju laddningar i fordralet

+Bekväm passform

Det som väger emot:

-Ljudbiblioteket hade kunnat vara bättre

-Saknas funktion för att kunna lyssna på egen musik

Sammanfattning: Sovhörlurar bäst i test

Vare sig du letar efter ett par komfortabla sovhörlurar som isolerar dig från omvärlden (QuietOn Sleep) med hjälp av brusreducering, eller som spelar upp avkopplande musik för att initiera sömn, så finns det nu ett par olika val för oss konsumenter. Tyvärr saknas det fortfarande sovhörlursmodeller med samma komfort som Sleepbuds 2 och Zenbuds, men som också låter dig spela din egen musik i kombination med producentens mer sömnanpassade egna ljudbibliotek. Är egen musik det absolut viktigaste, och du är beredd att tumma lite på komfort, kan SleepPhones (trots äldre modell) vara för dig. Annars är det helt klart Sleepbuds 2, QuietOn Sleep eller Amazfit Zenbuds som gäller.

Hoppas du hittar ett par som funkar för just dig!

Skulle det dyka upp ett par nya heta kandidater på marknaden kommer vi hålla artikeln uppdaterad.

Tack för att du läste artikeln!

Gilla du guiden? Dela den gärna till dina vänner!

Lämna en kommentar!